L’entorn de la Bassa, el què hauria de ser i el què és avui dia

20/07/2008
Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular
L’entorn de la Bassa, el què hauria de ser i el què és avui dia

Aviat farà, ja set anys, set anys des de que uns quants capelladins/es joves i no tant joves varem decidir entrar dins la Bassa per aturar les obres d’impermeabilització d’aquesta, les quals l’haguessin convertit en una piscina.

D’això en farà set anys el proper 1 d’octubre. Mesos abans, durant el juliol de 2001 en una assemblea de l’AJC (Assemblea de Joves de Capellades) -col-lectiu al qual pertanyia però els anys, és clar, passen per tothom- ja en va sorgí una idea semblant a aquesta per fer-la durant l’estiu, però és va desestimar. Tot i això, es va començar a activar la consciència de que el paratge natural i particular de la nostra vila, la surgència natural de l’Aqüífer Carme – Capellades que dona fruit a la Bassa, es podia perdre.

Consciència que des de feia anys el col-lectiu ADAPA (Associació de Defensa de l’Aigua del Penedès i l’Anoia) s’havia responsabilitzat, com encara fa avui d’explicar a la gent; mai podrem deixar d’estar agraïts a la tasca que varen fer, fan i continuaran fent, de control, vigilància, pedagogia i manteniment d’un dels bens més preuats i necessaris per a la vida, l’aigua (els altres serien l’aire –oxigen- i els aliments, és clar). Va ser a mitjans de setembre quan els contactes entre ADAPA, el col-lectiu de solidaritat Clau de Volta, l’AJC, Endavant i gent a títol individual, s’activaren per veure que es podia fer per aturar unes obres que es veien i es veuen com un atemptat natural. Obres que per passiva i activa s’havia intentat que no es fessin i menys sense cercar una manera menys agressiva amb la surgència natural, i per sobre de tot sense informar com cal al poble per tal de que aquest decidís si es volia fer o no, i com.

El que segueix ja ho deveu conèixer, i de fet no és el cas d’aquest escrit, podem deixar-ho per un altre. El fet d’aquest, es deu a que, ja fa més de set anys que s’iniciaren unes obres de millora de l’entorn de la Bassa, obres que volien arranjar la zona de passeig afegint-t’hi vegetació, millorant el parc infantil... I gairebé totes es van anar fent, però van quedar aturades degut a les mobilitzacions per salvar la Bassa, i ja fa temps que pensem que no és lògic que les obres de millora de l’entorn no s’hagin reprès.

La veritat és que quan la Bassa és buida a tots se’ns omple el cor de tristesa, però ens alerta de l’escassetat d’aigua del nostre aqüífer, del temps que fa que no plou com cal i, ens demostra que la sobreexplotació d’aquest és present i constant. Quan s’omple, és clar, se’ns alegra el cor i ens atansem per veure com brolla, com la terra és mou obrint-se per deixar sortir l’aigua, i vivim amb expectació com s’omple poc a poc esperant que arribi fins d’alt, per poder gaudir-ne. I potser llançar-nos-hi per recordar què és travessar-la el dia 25 de desembre, o remullar-te per anar ben xop al Correfoc del 14 d’agost, hàbits però, que cada cop, degut a les diverses inclemències ja mencionades, és més difícil poder dur a terme. Però, plena o buida creiem que el seu entorn ha d’estar com cal, és a dir, cal urgentment fer-ne les obres que manquen; col-locar-hi més papereres (per evitar en lo possible que s’utilitzi la Bassa per aquesta funció), posar les lloses que falten per uniformar el volt de la Bassa, enjardinar els diferents forats destinats per aquest ús, abans de que algun nen/a jugant-t’hi caigui i llavors tinguem de lamentar-ho, el mateix per la barana que a mig col-locar falta en una part del volt. I després d’això, millor durant, i com sempre hauria de ser, mantenir l’espai de la Bassa net i polit, no pot ser que amb o sense aigua sempre hi hagi tanta brutícia, però ves tu, els humans som porcs, perdoneu-me la comparació però vist lo vist... Cal actuar-hi, i per això cal pedagogia que de forma directe i/o subtil es pot fer posant més papereres, cartells que informin de l’ús d’aquestes, i com ja hem dit i repetit, des de la meva Agrupació Vila de Capellades (VdCCUP), apostem per fer de la Bassa i el seu entorn un parc educatiu de l’aigua. No , no pensem en tobogans aquàtics no! Estem parlant d’informar amb uns plafons de què és la Bassa i d’on prové, què és un aqüífer i els seus cicles, de pujada i baixada d’aigua, dels problemes que l’envolten i l’afecten. I tot això acompanyat d’un parell de fotografies, una amb la Bassa plena i l’altre amb la Bassa buida. Tot això ajudaria a dignificar l’entorn i a conservar-lo amb més estima pels capelladins i capelladines i per tots les seus visitants.

Ivan Olvera Baena.

Membre de Vila de Capellades – Candidatura d’Unitat Popular

 

Vídeos

Capellades Avança

18/05/2023

Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular