Visita a l’Abric Romaní de Vila de Capellades – CUP.
L’Agrupació Vila de Capellades – Candidatura d’Unitat Popular va realitzar una visita a l’Abric Romaní el passat 23 d’agost per tal d’informar-se i intercanviar impressions sobre el futur més immediat d’aquest, la futura obertura del parc i la construcció del Museu del Neandertal. En aquesta visita varem materialitzar el contacte que a l’abril intentarem tenir amb el director de l’excavació, Eudald Carbonell i Roura, per tal de consultar i demanar parer a l’hora de realitzar el nostre programa electoral, i que no va ser possible degut a la seva atapeïda agenda i ens emplaçarem per veure’ns i xerrar a l’agost.
Aquesta reunió ens va servir per copsar el desencís que tenen el tècnics i arqueòlegs sobre el dia a dia de l’Abric Romaní. És més, l’Eudald Carbonell ens va fer entendre que si aquest projecte no és prioritari per Capellades, el 2009 serà el darrer any de treball a l’Abric Romaní pel que fa a la seva persona.
Des de VdC-CUP creiem que per una banda cal donar-li força al projecte del Parc Arqueològic i el Museu, que ja porta 4 anys de retard, tant per la seva vessant d’investigació i pedagògica com per la seva vessant cultural i turística. I d’altra banda, creiem que no podem deixar que un investigador de prestigi internacional, com l’Eudald Carbonell, abandoni les excavacions a causa del seu desencís per manca d’implicació social i sobretot consistorial. Per tant, Vila de Capellades – CUP, apostem fermament per aquest projecte com un dels prioritaris per la nostra vila.
Reunió dels grups polítics amb Eudald Carbonell a l’Ajuntament.
El dia 30 d’agost, coincidint amb la finalització de la campanya d’excavació arqueològica d’enguany a l’Abric Romaní, l’Eudald Carbonell, director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el tècnic de l’Ajuntament de Capellades Raúl Bartrolí, van reunir a la sala de plens a tots els grups polítics. En aquesta reunió hi van ser presents l’Alcaldessa de Capellades i el regidor d’Urbanisme, l’Àngel Soteras per part d’ERC, en Josep Valls per part del PSC i la Núria Idañez i l’Ivan Olvera per part de VdC-CUP.
L’Eudald Carbonell des d’un bon principi va deixar clar que no volia discutir amb ningú i que tant sols explicaria els fets, va repartir el document –adjunt a la notícia– i un cop feta la lectura d’aquest va profunditzar en la seva reflexió inicial, fent-nos constar el seu malestar per la manca d’actuació, compromís i iniciativa respecte un projecte tant cabdal, veient com no s’actua tot i tenir una tradició arqueològica quasi centenària, mentre que en d’altres poblacions amb menys tradició hi han posat més empenta. Això fa que sense la implicació de tots i totes en aquets projecte, l’any 2009 (any en que s’ha de prorrogar l’excavació a Capellades), decidirà abandonar la direcció del projecte, decidirà deixar-ho. Va acabar així la seva explicació i va abandonar la sala perquè es reflexionés i es decidís quelcom.
Seguidament tots els allà presents van decidir donar suport a aquest projecte, creient necessari l’aprovació del document presentat per l’Eudald Carbonell en el proper Ple Municipal. Com a mostra de voluntat i compromís amb el projecte es va signar un document amb els acords d’obertura del Parc Prehistòric a la Cinglera del Capelló i potenciació del projecte estratègic de creació del Museu dels Neandertals.
Cinc cèntims sobre l’Abric Romaní
L’Abric Romaní és la primera excavació de Neandertals de Catalunya i un dels jaciments més rics en troballes a nivell europeu. És una excavació en extensió que ocupa uns 300 metres quadrats i que s’excava en 3D. Aquesta ens permet saber com vivien el neandertals, doncs s’han trobat moltes traces del què feien, encara que de moment no s’hagin trobat restes humanes.
El 2009 farà 100 anys de la seva descoberta per un capelladí, paperer de professió i arqueòleg aficionat i apassionat (Amador Romaní), i actualment s’està preparant la celebració del centenari de l’excavació.
L’Eudald Carbonell i Roura fa 25 anys que en dirigeix les excavacions, i està treballant per tal que la Cinglera del Capelló es converteixi en un parc arqueològic i d’estudi dels homínids que ens van precedir, dins un projecte global d’investigació i formació acadèmica.