Xerrar i fer són coses diferents, més aviat antagòniques.

10/07/2012
Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular
Xerrar i fer són coses diferents, més aviat antagòniques.

Llegint i analitzant l’últim butlletí informatiu de l’Ajuntament se m’ha passat pel cap triar aquest títol per definir el que llegeixo, notícies degudament triades, crec,  no tant com un acte de transparència sinó de l’oportunitat. 

Parlant de diàleg.  Llegeixo que el diàleg amb l’oposició és, ara per ara, un exemple dels últims 33 anys. Sí, de tant en tant el diàleg existeix, però quan convé. Ha existit diàleg quan s’ha denegat l’entrada d’una moció? Ha existit diàleg quan es prenen decisions (la política dels fets consumats) unilaterals com la supressió de les classes de música i psicomotricitat a l’escola Marquès de la Pobla? O quan es prenen decisions fora d’un òrgan competent com ho és el patronat de la residència sense que passi per votació?  també caldria preguntar-nos si existiria aquest diàleg amb una majoria absoluta per part de l’equip de govern. Exemples de no diàleg. Sí que hi ha diàleg sobretot quan certs temes es veuen obligats a aprovar-se pel ple municipal, aleshores s’origina un intent de debat que en certs moments sembla ser més forçat que altra cosa, multiplicant una sensació més aviat d’improductivitat. Ara per ara aquests espais comencen a semblar-me intents d’un diàleg encobert sota unes maniobres ja premeditades.

Algunes retallades?! En un petit paràgraf es resumeix d’una forma força àgil una sèrie de mesures en retallades de personal en alguns dels serveis que ofereix l’Ajuntament. Llegim que algunes places no es substitueixen i que el servei de policia entre d’altres també es veurà afectat. Vila de Capellades- CUP ja va ressaltar en el seu moment que calia ser molt curosos abans d’ampliar un cos de vigilància de la manera en què es volia fer. I no només això, aquest cos va passar de la nit al dia a ampliar-se i transformar-se en un de policial, sense respectar el que ni tan sols els mateixos responsables polítics van dir,  que primer estudiarien la possibilitat de fer-ho. Justament quan la crisi trucava a la porta i més tard es tancava la piscina d’hivern transformàven un cos de vigilants per un de policial, l’ampliaven i ens gastaven els diners en bicicletes i material que rarament s’utilitzarà. Ara, marxa enrere.

Ensenyament. Es diu que l’ensenyament és una prioritat, però permeteu-me que no m’ho acabi de creure, si més no, de la manera en què es vol fer veure. N’hi ha retallades de la Generalitat, del mateix color polític que l’equip de govern,  i l’estat econòmic de la institució està sota mínims, sí. Però no fotem, hem fet propostes demanant un sacrifici econòmic més gran per no ofegar tant a les famílies i ens els han desestimat a la primera. Alhora s’ha retallat personal del Marquès de la Pobla sense voler-ho ni debatre, tenim conceptes molt diferents del que és una “prioritat”.

Cal remarcar una dada del tot falsa. NO hi ha agut consens a l’hora  de triar el preu de les matrícules de l’escola bressol. Vila de Capellades-CUP va fer una proposta encarada a abaratir el cost de les famílies que volguessin inscriure el seu nen. Vàrem insistir en un sacrifici econòmic més ampli per part de l’Ajuntament. A més, aquesta proposta es recolzava en retirar de la partida pressupostaria de dietes de regidors un import d’uns 8.000 euros i col·locar-lo a l’escola bressol. La nostra proposta va ser denegada.

Del que es treballa i del que no.  Segueixo mirant de posar quatre coses al seu lloc. Així doncs entenc que, allà on posa que s’ha treballat pel manteniment del “Tino”, es podria  posar entre cometes. La sensació és la d’un cert passotisme vers aquest tema, que s’han fet reunions però tampoc s’han visualitzat gestos reals per mirar d’aportar idees o simplement de treballar conjuntament amb els afectats, que sinó hagués estat per la mobilització ciutadana no hi hagués hagut l’empenta necessària per avançar. Cal recordar que en un ple es va acordar obrir un espai de treball amb l’ajuntament i els afectats, encara l’esperem.

Activitats d’estiu. L’ajuntament ha deixat de fer  Les activitats del “diverteix-te l’estiu”, cosa que no diu. Que els petits no s’espantin! De moment una empresa farà les activitats. Opino que aquest servei se l’han tret de sobre ràpidament, per no preocupar-se de gaires coses.  Sóc dels que crec que amb temps i previsió, si vols deixar de fer-ho però entens que aquesta activitat reforça el teixit social, les entitats, els nens i nenes que ho gaudeixen, als pares i tot una xarxa de gent que participa directa o indirectament de tot això, tenint en compte això, potser caldria plantejar que aquest espai es pugui gestionar des de part d’aquest teixit, com passa a moltes altres poblacions, en algun lloc les AMPA, en d’altres els esplais, en altres un conjunt d’entitats...i això fa poble, reforça els lligams, es fa sense ànim de lucre i ens fa participar i créixer com a poble i veïns.

A més, de cara aquest estiu, els regidors Vila de Capellades-CUP tornarem a refusar entrar a la piscina municipal gratuïtament, que no ens agraden aquests tipus de favors polítics només per haver estat escollits. Si es vol presumir d’austeritat i d’exemple, siguem els primers!

Participació ciutadana.  Cal destacar que com a formació que defensem i obrim nous camins i espais per a la participació ciutadana sempre estem atents a propostes que vagin en aquest sentit, per mirar d’aprendre’n, col·laborar o agrair. Però també som molt crítics quan les coses s’intenten engalonar d’una cosa que no és, i és que quan parlem de participació ciutadana ho hem de fer amb la sinceritat dels que comencen, dels que amb la aparent voluntat de desenvolupar aquesta matèria hi volen arribar de debò, abans d’alçar la bandera de la participació cal analitzar bé el que es fa, com es fa i el per què es fa.

I ja per acabar voldria fer esment a la conferència del senyor alcalde. Vila de Capellades-CUP va proposar ja fa uns mesos la necessitat d’obrir un espai de transparència i participació enfocat a la població, sobretot en clau econòmica. Entenent una audiència, no una conferència, com a l’espai adequat quan tens aquesta intenció. Em sorprèn i em dóna la sensació que, igual que a molta gent, aquesta convocatòria es queda lluny de sembla un acte de contacte i obertura institucional cap al ciutadà. S’assembla més a un rentat de cara. No se’ns indica què  es vol explicar sota el títol “per explicar les qüestions que centren més atenció a la Casa de la Vila”, no veiem cap protocol de funcionament, cap ordre del dia i un procés de participació coix (torn de resposta a preguntes degudament enviades uns dies abans). No volem això, igual que no volem posar en entredit a ningú, volem que el poble pugui informar-se, però fem-ho bé que no costa tant! 

Acabo aquest escrit desitjant haver resolt algunes de les qüestions que, des del meu punt de vista, poden sorgir després de llegir un full informatiu d’aquestes característiques. D’ara en endavant només espero que el que es diu i el que es fa, gaudeixi de més coherència. 

Aleix Auber Alvarez. Regidor de Vila de Capellades- CUP.


Vídeos

Capellades Avança

18/05/2023

Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular