Capellades celebra 10 anys de "Bassa Natural" ... i l’Ajuntament torna a donar l’esquena a l’aqüifer!

28/10/2011
Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular
Capellades celebra 10 anys de

Els passats dia 1 i 2 d’octubre es van complir 10 anys des del dia en que un grup de persones de la nostra vila, de totes les edats i d’idees molt diverses, es van unir per lluitar per un mateix objectiu: evitar la impermeabilització de La Bassa i lluitar en contra de la sobre-explotació de l’aqüífer Carme-Capellades. Per tal de recordar aquells fets i coincidint amb l’aniversari de l’acampada, l’Assemblea de Col·lectius Pro-Bassa Natural (ACPBN) va celebrar unes jornades amb diferents actes, on es va penjar un plafó informatiu de l’aqüífer, es va fer una acampada popular commemorativa, una exposició de fotografies, una xerrada i una arrossada popular.

Ara fa 10 anys Vila de Capellades – Candidatura d’Unitat Popular encara no existia, i per tant, no va participar en aquella lluita. Però si que ho van fer una gran majoria dels nostres militants, ja sigui a través d’alguns dels col·lectius que formaven part de l’ACPBN o bé a títol individual. És per això, que des de VdC-CUP mirem aquells fets com un referent d’unitat popular i lluita pel que és just. I també és per això, que des de VdC-CUP seguim atents a l’evolució d’aquesta lluita, una lluita que encara no s’ha acabat.

I és que 10 anys després d’aquells fets, l’aqüífer segueix sobreexplotat i desprotegit. El passat mes de febrer, la construcció de dos pous il·legals a Carme per part d’una empresa de La Pobla de Claramunt, va provocar la pèrdua d’un gran volum d’aigua i va provocar que la nostra Bassa s’assequés una vegada més. Des de llavors, l’actual equip de govern format per CiU s’ha quedat de braços creuats i no ha fet res per denunciar aquests fets, ni tant sols s’ha querellat en contra de l’empresa responsable d’aquell desastre ecològic. En canvi, els mateixos que ens governen no els va tremolar el pols fa 10 anys a la hora de signar les denúncies per fer callar aquella mobilització, els mateixos que van apostar amb mà de ferro per tirar aquella impermeabilització endavant sense escoltar el que demanava el poble, els mateixos que van cridar els agents antiavalots de la Guàrdia Civil per a frenar un moviment popular que va ser capaç d’alçar-se davant d’aquella situació.

El passat mes de març, VdC-CUP, juntament amb la resta de col·lectius de l’ACPBN, va presentar una moció per denunciar aquesta situació i poder tirar endavant les denuncies en contra de les empreses responsables, moció a la que un principi s’hi van adherir la resta de partits amb representació al consistori, inclòs l’equip de govern. Però la moció no va arribar al ple, i ara, una vegada passades les eleccions i amb la cadira assegurada, CiU i PSC s’han desmarcat de la moció posant-se del costat dels responsables i donant l’esquena a l’aqüífer. Aquesta moció, va ser presentada de nou per VdC-CUP i ERC, sent sotmesa a votació al ple del passat 26 d’octubre, però malauradament no va prosperar, ja que CiU i PSC hi van votar en contra, permetent que els responsables d’aquell desastre ecològic quedin impunes i perdent novament la oportunitat de fer un pas ferm alhora de protegir la nostra aigua.

Això ens demostra que tot i que fa 10 anys Capellades va guanyar una gran batalla, encara ens queda molt camí per recórrer, ja que el nostre aqüífer segueix amenaçat. Hem de seguir lluitant, i la única manera d’aconseguir-ho és fer-ho units, treballant junts per assolir els objectius de sostenibilitat i millora que l’aqüífer ens demana. Aconseguir-ho és la única manera de trobar la tranquil·litat per la nostra Bassa i és la única manera per poder garantir un nou model de gestió de l’aigua transparent i sostenible.

SOLS EL POBLE SALVA EL POBLE!


Vídeos

Capellades Avança

18/05/2023

Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular