Presentació Vila de Capellades

09/09/2006
Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular
Presentació Vila de Capellades

Abans de res, agrair-vos en nom de totes i tots la vostra assistència a aquesta presentació. Com segurament ja sabreu, el motiu d’aquesta convocatòria n’és una: la presentació pública de l’agrupació VILA de CAPELLADES, i la seva intenció de presentar-se com a candidatura municipal per a les properes eleccions que han de celebrar-se la propera primavera.
   
Després de molt de temps de procés embrionari i més d’un any de treball intern, creiem que és l’hora de presentar-nos de manera pública als vilatans i vilatanes capelladines, per tal de fer-vos coneixedors i si voleu també partícips d’un nou projecte municipalista, d’una nova manera de fer política, més transparent, més progressista, més participativa.

Per a tots nosaltres, avui és un dia molt important, perquè fem el pas definitiu que fa que la roda comenci a girar, perquè una nova dinàmica municipal comenci a moure els engranatges d’una nova manera de fer política.

Es per això que hem escollit una roda de molí, un símbol alhora tant nostrat i tant dinàmic però que creiem està encallada per una manca d’energia. La roda del nostre molí, a l’igual que la societat capelladina, necessita la força de l’aigua per a fer girar l’engranatge. La nostra roda necessita novament la força de la societat capelladina per a fer que aquest poble rodi amb ganes i il·lusió, sense grinyols.

Us convidem a tots a ajudar-nos a fer girar la roda !!!


QUI SOM; QUÈ SOM

Segurament us preguntareu: qui som? què som? Com podeu veure, i segurament moltes de les nostres cares us sonen, -o fins i tot ens coneixeu d’una manera més o menys intensa- som gent capelladina, alguns de nosaltres vilatans de tota la vida, d’altres vinguts més tard. Fins i tot alguns de nosaltres, tot i no viure a Capellades, sempre hem participat activament en la vida social, cultural o simplement hem conviscut en el dia a dia del poble. Alguns provenim de nissagues de capelladins amb moltes generacions; d’altres som capelladins amb nissagues provinents d’altres contrades. Però a tots ens uneix un mateix sentiment: l’estima cap a aquesta petita vila i el nostre compromís social amb la seva gent i el seu entorn.

I de la mateixa manera que no tots tenim un mateix origen, la diversitat de feines, formació i preparació també és un factor que ens determina i ens fa un grup heterogeni: perquè tots som treballadors, però treballadors de sectors tan diversos com de la sanitat, de la indústria del tèxtil o el paper, professionals informàtics, pagesos, artesans, professors, estudiants, treballadors de la restauració, del món social o enginyers.. I malgrat aquesta diversitat de professions, malgrat la diversitat en la formació de cadascun de nosaltres, ens continua lligant un mateix nexe d’unió, el compromís amb la nostra petita vila i l’estima cap a la seva gent i el seu entorn.

Molts de nosaltres provenim, militem o ens guiem pel que es coneix com els postulats de l’esquerra independentista, és a dir, creiem que aquesta no és la societat que ens fa esdevenir cada dia més humans, ans al contrari, ens perpetua en la injustícia i la misèria moral i social. De la mateixa manera, volem aconseguir les màximes fites de llibertat nacional per aquest país, i de retruc per a la nostra vila. Però sempre entenent que en aquest cas i per sobre de tot, és la vila de Capellades i els seus vilatans els que mereixen tota la nostra atenció i energia, atenció i energia que, d’altra banda entenem hem d’utilitzar amb una gran obertura de mires degut a l’ampli ventall d’opinions i tendències que els capelladins i capelladines tenen, i que fins i tot nosaltres mateixos tenim. És per això, perquè en els nostres propis nexes d’unió trobem tota una gama de matisos, que hem decidit crear una agrupació municipal, i no pas crear un simple apèndix d’un partit polític ja existent. Perquè un dels pilars bàsics que ha de caracteritzar el nostre treball és que actuem amb i per al municipi, i per tant, no estem supeditats a interessos o decisions externes, com tantes i tantes vegades passa amb els partits actuals.

Però igualment, seguint aquest esperit, i amb la nostra total autonomia i independència, ens integrem en l’estructura de les CUP, -Candidatures d’Unitat Popular- que ja existeixen a moltes viles i ciutats -des de Fraga a Maó, i de Salses a Guardamar-, perquè coincidim en els seus postulats de construir unes viles i ciutats més justes, lliures i participatives. I perquè ens permet intercanviar experiències, compartir recursos i actuar conjuntament per fer més força alhora de reivindicar allò que volem, però sempre al marge del funcionament i estratègies que utilitzen els partits convencionals i que tantes vegades fa que les decisions que es prenen s’allunyin de les veritables necessitats de les viles i els ciutadans.


QUÈ VOLEM; COM HO VOLEM; COM TREBALLEM

Des del grup que ha iniciat aquest projecte, pensem que és indispensable crear una estructura que faciliti a la ciutadania participar en la presa de decisions i fer per tant, que la política municipal esdevingui més real, directa i democràtica.

Volem aconseguir que el nostre funcionament sigui només un primer assaig per a transportar un model de participació política a l’ajuntament de Capellades que aconsegueixi fer i sentir-se còmplices el màxim de capelladins i capelladines en les decisions que ens afecten en el nostre dia a dia, i que faci que entre tots definim quin és la Capellades que volem per al nostre futur més immediat i per als capelladins que ens precediran.

Volem, en definitiva un model de democràcia participativa, popular, oberta a tothom. . I Volem que la roda de la participació comenci a funcionar de mica en mica, però amb constància; que comenci a calar l’esperit participatiu i constructiu en els capelladins. I aquesta serà la nostra principal missió: dur-ho endavant. No cal que ens digueu que serà difícil; prou bé que ho sabem. Sabem que canviar les dinàmiques de participació en els ciutadans anestesiats per la voràgine del consum i l’individualisme i desencisats per les actuacions dels polítics, és un procés difícil d’aconseguir, i que comportarà dubtes i recels. I encara més en les institucions, que són molt reaccionaries a l’hora de cedir quotes de poder als ciutadans. Però no dubteu que persistirem en fer-ho.

I per tal de començar a dur-ho a la pràctica, volem convocar de manera periòdica debats públics, oberts a tothom, on es tractin els temes més transcendentals de la política municipal, per tal de copsar el màxim d’opinions i criteris, idees i aportacions sobre la temàtica a tractar, per part del major nombre possible de vilatans, i extraure’n una valoració final que, un cop assumida per l’agrupació, és la que serà defensada a tots els nivells polítics i socials de la vila, aconseguint d’aquesta manera fer partícips el màxim nombre de persones i copsar el major número d’aportacions alhora de construir la vida política municipal.

Podeu veure que som una agrupació on l’esperit de grup i les idees s’anteposen a qualsevol personalisme i lideratge, i és per aquest motiu que creiem que qualsevol persona pot esser essencial per dur endavant el projecte de la nostra agrupació. Per això fem una crida a la participació de tothom que comparteixi d’una o altre manera l’esperit d’aquesta nova candidatura. El més important per a nosaltres és i serà desenvolupar idees per elaborar un bon programa, i no pas confeccionar llistes amb una o altre persona, amb enveges personals per anar un davant l’altre. Volem que la nostra llista electoral no s’arrossegui darrera cap persona ni personalisme, i si que rodi i funcioni per la força de les idees, el grup i la participació ciutadana.

I és seguint aquest esperit de grup i participació, que hem decidit crear una agrupació d’electors, independents i lliures de qualsevol partit polític que travi l’engranatge i que no ens deixi girar lliurement, fora de les tant conegudes DISCIPLINES DE PARTIT, que tant poc tenen a veure amb l’aspiració dels vilatans. I alhora integrar-nos amb les candidatures d’unitat popular, per tal de treballar en local i pensar en global, o dit d’altre manera pensar localment per actuar de manera global. Per encoratjar de mica en mica a tota la societat catalana a participar més activament en el model de viles més lliures i solidaries i que faci de la democràcia participativa el model polític per aconseguir-ho.

És un model més complicat, que comporta una sèrie de formalismes i requisits administratius, el primer dels quals és la recollida de signatures per a poder legitimar l’agrupació. Però creiem que aquest ja és en si mateix un primer pas per a fer que els ciutadans participin en la vida política, i decideixin que volen i que no volen. Perquè aquest sistema ens permet demanar-vos permís per a ser part activa de la vida política i social de Capellades. Vosaltres sereu qui, amb les vostres signatures, ens legitimeu per dur endavant el projecte.

Tal com us ha dit abans la meva companya, us convidem a ajudar-nos a fer girar la roda d’aquest molí.

Moltes gràcies a tothom, i bona tarda.

Per tal de mantenir-vos constantment informants i mantenir-nos en contacte amb vosaltres, hem creat dos mitjans: una pàgina web, l’adreça de la qual és www.viladecapellades.cat i pensada per tal de poder fer arribar de manera constant a qui ho desitgi l’actualitat pròpia i també la de la vida política de Capellades, i la publicació escrita “La Roda”, de la que avui podeu disposar del número zero. Esperem que ambdós serveixin a aquest propòsit, alhora que ajudin a crear un flux constant d’intercanvi d’idees i opinions.


Vídeos

Capellades Avança

18/05/2023

Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular