No a la Urbanització de la Font de la Reina !!!

23/11/2007
Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular
No a la Urbanització de la Font de la Reina !!!

En el transcurs del darrer ple ordinari del mes de novembre, el consistori capelladí, amb els vots favorables del grup de CIU, PSC i dos dels tres regidors d’ERC, i amb els vots contraris dels regidors de Vila de Capellades i d’un regidor d’Esquerra, aprovà tirar endavant la requalificació d’una part dels terrenys de la Font de la Reina, en concret, els que se situen en el nucli històric del barri de la Font de la Reina, i els de darrera de Can Carol, per tal de poder-hi construir una urbanització de més d’una cinquantena de cases unifamiliars i diversos habitatges ubicats entremig de les masies històriques del carrer de la Font de la Reina.

Davant aquesta actuació, l’agrupació d’electors de Vila de Capellades-Candidatura d’Unitat Popular, vol fer les següents consideracions:

1. Considerem aquest projecte una abominable actuació de caire urbanístic-especulatiu, de greus conseqüències de caire paisatgístic, ambiental i de patrimoni cultural i turístic. Entenem que en cap cas, aquesta actuació repercutirà de manera positiva en la població capelladina ni en els veïns de la Font de la Reina, i els únics beneficiats en seran els quatre propietaris dels terrenys i les constructores i empreses immobiliàries. Com sempre, aquest tipus d’actuacions són en benefici “d’uns pocs” i a costa del nostre paisatge i del nostre patrimoni cultural i històric com és el d’un barri ancestral i segurament origen de Capellades, que s’ha deixat morir i fer-lo arribar a aquesta situació, per tenir l’excusa perfecta per fer una operació urbanística especuladora, i que en cap cas persegueix preservar-lo ni dignificar-lo, sinó deformar-lo i modificar-lo irremeiablement.

2. No entenem (per absurdes i insostenibles) les justificacions del regidor d’urbanisme, el Sr. Marcel•lí Martorell, avalant el vot favorable del seu grup a aquesta modificació, justificant-se en les “noves i bones oportunitats que això brinda a la iniciativa privada” o bé dient que “és la oportunitat per dignificar un espai abandonat i degradat”. Ens sembla bé que la iniciativa privada tingui les oportunitats que calgui, però en cap cas a costa del paisatge i el patrimoni de la vila, que és patrimoni públic, i que, de ben segur, ben gestionat, representa una nova i bona oportunitat brindada a la iniciativa pública i popular, de turisme i patrimoni cultural, i que sí reverteix social, cultural i econòmicament en el profit de tots els capelladins, i no pas de quatre persones i empreses.
Dir que aquesta requalificació és l’oportunitat de recuperar l’espai, denota una fixació i obsessió en “la cultura lucrativa del totxo i el ciment”, de beneficis a curt termini i lamentacions a mitjà i llarg termini. Només entenem dignificar amb construir i encimentar? No és més lògic restaurar, recuperar i fer accessible aquest espai per a usos de tots els capelladins? (i no ens referim a poder passejar per carrers asfaltats entremig de quatre cases). Quan arreu es parla de planificació urbanística sostenible, de no construir nuclis habitats allunyats del centre urbà per insostenibles mediambiental i econòmicament, a Capellades anem marxa enrera i ho fem a l’inrevés! Què costa el manteniment d’espais allunyats del nucli urbà (clavegueram, enllumenat, neteja, atenció de serveis municipals, transport, seguretat)? Qui costejarà els serveis per aquestes persones? Com és desplaçaran, aquestes persones?
I dir que amb això tenim l’oportunitat de dignificar l’espai, denota una manca total d’imaginació i faltar a la realitat. Si l’espai no s’ha dignificat fins ara és per l’interès lucratiu dels seus propietaris privats i pel desinterès i manca de fermesa política dels diferents governs. Algú es pensa que ara, els propietaris de les masies i edificis, els arreglaran perquè hi ha “cinquanta casetes noves de trinca” i diversos edificis d’habitatges entremig? O més aviat, el que farà és aprofitar l’avinentesa per acabar-les de sentenciar, enderrocar-les, i fer-ne edificis ben moderns a conjunt amb les casetes noves? Amb això dignifiquem l’espai o el sentenciem a mort, l’eliminem? Dignificar i preservar l’espai, seria tenir la gosadia i la responsabilitat política de preservar intacte un espai que caldria declarar d’interès cultural i patrimonial local, i obligar així als propietaris a restaurar-lo i rehabilitar-lo, o en el seu defecte a vendre’l o cedir-lo als capelladins. Revitalitzar-lo seria programar mercats temàtics mensuals, emmarcats entremig d’un patrimoni cultural urbà restaurat i inigualable, tal com fan altres municipis que aposten més pel turisme sostenible i el desenvolupament del comerç de qualitat, que no pas pel totxo i el ciment en quantitat. Seria donar-li vida a través de rehabilitar-ne les cases per fer-ne habitatge protegit pels joves, preservant-lo i revitalitzant-lo alhora. Dignificar-lo seria integrar-lo harmònicament entremig d’un parc prehistòric d’avantguarda i una ribera del riu recuperada mediambentalment per al gaudi de tots els capelladins, els d’ara i els que vindran. I per últim, i seguint aquest exemple: per dignificar la zona de la “Casa dels Nans”, caldrà construir-hi unes quantes casetes per fer-ho tot plegat més bonic i accessible? 

3. No entenem la visió curta i sense perspectiva dels qui voten a favor d’un projecte que, lluny d’englobar i potenciar el parc prehistòric capelladí, el que fa és malmetre’l definitivament. No entenem quina perspectiva cultural i turística es té i com es justifica l’encaix d’una urbanització als peus del que ha de ser un parc prehistòric de referència nacional. Algú s’imagina moure’s per un entorn natural de primer ordre com la cinglera del Capelló, amb una urbanització nova de trinca als seus peus. Algú pot explicar quin encaix de qualitat paisatgística i turística aportarà aquesta urbanització al que ha d’esdevenir el principal reclam turístic? Si recuperar la riba del riu era assolible, si dissimular i recuperar el paisatge mitjançant actuacions com la bioenginyeria, la replantació i recuperació tradicional i d’altres actuacions eren possibles per donar un plus de qualitat al que ha d’esdevenir el principal reclam turístic i cultural del segle XXI, com carai s’integra una urbanització en aquest concepte de turisme de qualitat? En què i qui pensen, els nostres polítics? En la iniciativa privada i els interessos d’algun propietari a qui ben poc interessa el desenvolupament de Capellades? Els polítics han de vetllar fermament per l’interès públic per sobre i abans que tot, i això també inclou qualsevol iniciativa privada o particular que pugui malmetre o treure qualitat a un projecte de vila sostenible pels que hi vivim, atractiva pels que venen i amb visió de futur.

4. No acceptem la justificació d’alguns regidors de donar suport al projecte emparant el seu vot positiu en nom d’un “mal menor” davant un projecte inicial més gran i agressiu. Entenem que no es pot acceptar un projecte quan s’accepta que aquest és dolent i cal ser coherent en el vot. Cal sempre defensar els interessos generals per sobre dels particulars amb fermesa i valentia política. Tampoc entenem la postura “invisible, sucursalista i sense justificació coherent” d’altres regidors que només es limiten a votar sense donar cap explicació del sentit positiu del vot.

5. Entenem que aquesta és la primera de tot un seguit de posteriors requalificacions d’aquesta i altres zones encara no urbanitzades, una vegada acabat tot el sòl urbanitzable al nucli urbà capelladí. No ens val l’argument que “això dependrà de la voluntat política posterior...” quan a la primera oportunitat que s’ha tingut, la voluntat política ha derivat cap a postures de requalificació del terreny. I tots sabem, que una vegada s’ha obert la veda, ja no queden arguments ambientals, paisatgístics o de sostenibilitat que valguin per justificar no continuar requalificant i urbanitzant.

I és per tot això, que Vila de Capellades-CUP, demana:

1. Un canvi de postura de l’equip de govern, partits i regidors que han donat suport a la requalificació dels terrenys i la futura urbanització que s’hi projecta, com a acte de responsabilitat política, de servei als interessos generals enfront els privats i particulars, de sostenibilitat paisatgística i ambiental, de protecció al patrimoni cultural i històric capelladí i perspectiva de futur en el nostre Parc Prehistòric i de retruc de tota la nostra vila.

2. Demanar un acte de reflexió a tota la societat capelladina, perquè això no és una qüestió d’interessos de partit, sinó de vila. Una qüestió de futur i de desenvolupament que ens afectarà irremeiablement a nosaltres i les futures generacions. Cal apostar per una vila de qualitat, en tots els aspectes, però sobretot en el mediambiental, paisatgístic, cultural, històric i de desenvolupament turístic i de serveis com a puntal de la diversificació econòmica de la nostra vila, que és cap a on apostem amb aquest projecte del Parc Prehistòric al que tots donem suport. Cal preguntar-nos que volem veure quan passegem i ens aturem a contemplar les vistes des del Capelló: un parc prehistòric conjuntat amb l’entorn, un barri ben conservat i dignificat, un espai verd al voltant de Can Carol i una riba del riu Anoia recuperada, o bé el barri de la Font de la Reina desfigurat, una gran urbanització al seu voltant i un parc prehistòric entremig d’aquesta configuració paisatgística denigrada?

3. Treballar, amb independència de requalificacions urbanístiques i altres actuacions insostenibles, per recuperar nucli històric de la Font de la Reina, per protegir-lo i dignificar-lo sense necessitats d’actuacions urbanístiques especulatives i lucratives de particulars. Recuperar i dignificar i recuperar l’espai verd d’horts de la Font de la Reina i l’espai protegit fluvial del riu Anoia al seu pas per Capellades.

 

                Vila de Capellades, 22 de Novembre de 2007

 


Vídeos

Capellades Avança

18/05/2023

Vila de Capellades, Candidatura d'Unitat Popular